Create Multiple Income Stream for FREE

Dogodilo se na današnji dan

Unknown | 05:57 | 0 komentari

- 1473. Rođen poljski astronom Nikola Kopernik, prvi teoretik heliocentričnog sustava, nove slike svijeta kojom utemeljuje modernu astronomiju. Njegovo učenje bilo je u suprotnosti s crkvenom naukom o Zemlji kao središtu svijeta, zbog čega su mnogi njegovi sljedbenici stradali kao žrtve katoličke inkvizicije. Crkva je 1616. zabranila sva djela koja su se temeljila na Kopernikovim pogledima. Zabrana je skinuta 1757. godine. 

- 1827. Umro njemački dramatičar Georg Buchner koji je za svojega kratkog života bio poznatiji kao buntovnik i žestok kritičar vladajućeg poretka nego kao pisac, jer je mnogo veću pozornost izazvao njegov prevratnički letak "Hesenski zemaljski vjesnik" s glasovitim geslom "Mir kolibama! Rat palačama!" nego njegova drama "Dantonova smrt". 

- 1959. Velika Britanija, Grčka i Turska u Londonu potpisale sporazum o nezavisnosti Cipra, na kojemu je godinama trajao ustanak protiv britanske kolonijalne vlasti. 

- 1976. Island prekinuo diplomatske odnose s Velikom Britanijom poslije neuspješnih pregovora dvije zemlje o pravu na ribarenje u spornim vodama čime je počeo "bakalarski rat". 

- 1991. Boris Jeljcin zatražio ostavku predsjednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je žrtvovao reforme da bi povećao osobnu vlast. 

- 1992. U Južnoj i Sjevernoj Koreji stupili na snagu sporazumi o zabrani nuklearnog oružja na Korejskom poluotoku. 

- 2001. U 87. godini umro američki producent i redatelj Stanley Kramer, autor brojnih klasičnih djela poput filmova "Točno u podne" i "Suđenje u Nurnbergu". Rođen je 29. rujna 1913. godine u New Yorku. 

- 2008. Kubanski predsjednik Fidel Castro povukao se s čelnih dužnosti u zemlji na kojima je bio od 1959. godine. Castro je zbog zdravstvenih razloga bio odsutan iz javnosti od srpnja 2006. Za šefa države izabran je njegov brat Raul Castro. 
- See more at: http://www.four.ba/17071/dogodilo-se-na-danasnji-dan/#sthash.OfUHN5Jm.dpuf

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 komentari

RelmaxTop. Free powerful counter for your website